Soita 044 948 3049 | Pyydä tarjous

6 ominaisuutta, jotka pankkiammattilaiset olisivat tuoneet OmaSp:n liiketoimintaan

Aloitetaan tietokilpailukysymyksillä: Mikä suomalainen pörssiyhtiö on vasta aloittamassa monimuotoisuus-työtään? Minkä suomalaisen pörssiyhtiön johdossa ja hallituksessa ei ole yhtään kilpailijalla työskennellyttä henkilöä?  Minkä suomalaisen pörssiyhtiön viisi suurinta osakkeenomistajaa ovat säästöpankkisäätiöitä?

Arvasit tietysti oikein! Viimeistään kolmas kysymys paljasti sinulle, että kyseessä on kaikkien huulilla oleva kohujen keskellä rypivä monimuotoisuus-tukea kipeästi kaipaava OmaSp.

OmaSp:n ylimmässä johdossa oli vielä keväällä 2024 säästöpankkimiesduo, joka voidaan profiloida pankkialan valtavirrasta poikkeavasti: Heillä ei ollut koulututusta rahoitusalalta, heillä ei ollut kilpailijapankeista kokemusta ja he johtivat OmaSp:n liiketoimintaa pankin ensiaskelista alkaen. Toinen heistä aloitti OmaSp:n johtotehtävissä 2007, toinen heistä tuli mukaan 2008. Miettikää, millainen johtamiskultuuri pitää saman suomalaiskaksikon pörssiyhtiön ylimmässä johdolla vuoteen 2024 asti?

Vastaus voidaan tietysti hakea katsomalla OmaSp:n omistajapohjaa: Pankin viisi suurinta omistajaa ovat Säästöpankkisäätiöitä Etelä-Karjalasta, Parkanosta, Liedosta, Töysästä ja Kuortaneelta. Maakuntien säästöpankkisäätiöt ovat valinneet pankkiin parhaat paikalliset osaajat. OmaSp:n hallituksessa ovat edustettuina esimerkiksi kehitys- ja innovaatioasiantuntija, ekonomi-yrittäjä,  oikeustieteiden tohtori ja markkinointijohtaja. Suomalaista toimialaosaamista on eri puolilta Suomea mahtavasti mukana, mutta OmaSp:n hallitukseen ei mahtunut yhtään rahoitusalan tai pankkialan ammattilaista.

Päättäjiksi valittujen joukko varmasti selittää, miksi OmaSp onnistui omien sanojensa mukaisesti kasvamaan “pienestä paikallisesta pankista Helsingin pörssin päälistan yhtiöksi, jonka ainutlaatuinen yhdistelmä kasvua ja kannattavuutta päihittää analyytikoiden vertailuissa sekä pohjoismaiset että eurooppalaiset pankit.

Hälytyskellot eivät ole soineet

Kevät 2024 muutti OmaSp:n suunnan pysyvästi. Säästöpankkimiesduo päätti yksissä tuumin irtisanoutua: Varatoimitusjohtaja irtisanoutui maaliskuussa, toimitusjohtaja kesäkuussa. Nyt OmaSp:ssä tutkitaan luotto-ohjeiden vastaista toimintaa, törkeää kavallusta sekä arvopaperimarkkinarikosta. Lisäksi OmaSp on pyytänyt ulkopuolisen asiantuntijaa läpivalaisemaan pankin oman luottokannan. Hallituksen puheenjohtajan sanoin: “Pankin sisäiset kontrollit ovat olleet riittämättömät, organisaatiorakenne on mahdollistanut ohjeiden vastaisen toiminnan, vakuuksien arvostuksessa ja käsittelyssä on ollut puutteita, lähipiirin luotoantoa ja eturistiriitojen seurantaa ei ole tehty ja hallitusta ei ole informoitu”. Melkoista puhetta! Yle uutisoi samasta asiasta näyttävästi puhuen varatoimitusjohtajan kaksoisroolista luottojen myöntäjänä ja vastaanottajana.

Mitä olisi voinut tehdä toisin?

Pankkialan asiantuntijat kiteyttäisivät OmaSp:n epäonistumisen sisäisen ja ulkoisen tarkastuksen puuttumiseen. Kukaan pankin oma työntekijä tai ulkopuolinen asiantuntija ei säännöllisesti seurannut, mitä pankin lainakannassa tapahtuu. Luottopäätöksiä ei seurattu, vakuuksia ei systemaattisesti analysoitu, tosiasiallisia edunsaajia ei seurattu.

Minun mielestäni OmaSp:n todellinen haaste on kuitenkin pankin omassa organisaatiokulttuurissa, joka johti organisaation omien samanmielisten johtajien ja työntekijöiden toistuvaan rekrytointiin, ylennyksiin ja työssä pysymiseen.

Ainakin osa väärinkäytöksistä olisi epäonnistunut, jos OmaSp olisi rekrytoinut muista pankeista ja jopa ulkomaisista pankeista (siis esim. Etelä-Karjalan, Parkanon, Liedon, Töysän ja Kuortaneen ulkopuolisista pankeista). Yritysjohdon monimuotoisuus olisi toiminut rötöksiä vastaan halpana vakuutuksena.

6 ominaisuutta, jotka pankkiammattilaiset olisivat tuoneet OmaSp:n liiketoimintaan

Monimuotoiset kokeneet ulkopuoliset pankkiammattilaiset olisivat tuoneet pankkitoimintaan

  1. pankkikokemuksensa, jonka ansiosta he olisivat kyseenalaistaneet OmaSp:n markkinoita nopeamman kasvun
  2. uusia ideoita ja näkemyksiä vaatien OmaSp:n luotonannolta samaa laatutasoa kuin entiseltä työnantajapankiltaan
  3. turvallisuuden tunnetta kannustaen henkilöstöä haastamaan esim. sijoituskohteiden markkinoinnin OmaSp:n työntekijöille
  4. muutosrohkeutta, jonka avulla OmaSp:n vakuuksien puutteellinen käsittely sekä lähipiirin luotonanto oltaisiin pysäytetty
  5. yritysvastuuymmärryksen johtaen OmaSp:n eettisesti kestämättömien asiakassuhteiden päättymiseen
  6. jatkuvan oppimisen mallin, jolla OmaSp:n osaajilla olisi ollut mahdollisuus kasvaa pankin johtotehtäviin

Tarinan opetus on diversiteetissä. Kannattaa rakentaa monimuotoisia tiimejä, joissa on kokemusta sekä kilpalijoilta että oman kotimaakunnan ulkopuolelta. Kannattaa myös rohkeasti nostaa ulkopuolisia osaajia johto- ja analyysitehtäviin ohjeiden mukaisen toiminnan varmistamiseksi. 😊

Jaa kirjoitus

Ärsyttikö kirjoitus? Vai tulitko hyvälle mielelle?

Kerro juuri tätä kirjoitusta koskevista ajatuksistasi KOMMENTOI-kohdassa.
Voit myös avautua haluamastasi teemasta AVAUTUMIS-kohdassa :)

2 ajatusta aiheesta “6 ominaisuutta, jotka pankkiammattilaiset olisivat tuoneet OmaSp:n liiketoimintaan”

  1. Juuri näin. Omasp:ssa toteutui ns. säästöpankkisyndrooma eli amatöörit eli hallinto ei kyennyt valvomaan pankkia ja sen johdon toimintaa. Toisaalta johto oivalsi, että se pystyy tekemään lähes mitä halusi, koska amatööri hallinnon tietotaito ei riittänyt kontrollin, jota ei oltu edes yritetty organisoida pankkitoiminnan edellyttämälle tasolle. Johto oli liikkeissään ja omissa liiketoimissaan aktiivinen ja luova ja syntyi vaarallisia riippuvuus ja kaverisuhteita. Johdon omat liiketoimet olivat täysin käsittämättömiä, joita ei missään liikepankissa olisi ollut mahdollista harjoittaa. Tulokset näkyvät. Lisäksi markkinoita selkeästi nopeampi kasvu on aina pankkitoiminnassa johtanut voimakkaan riskinoton myötä pahoihin ongelmiin. Jos luulee keksineensä ikiliikkujan on syytä kysyä asiantuntijoilta sen todellisuutta.

  2. Melkoista besserwisseröintiä myös. Eikö OmaSP pörssiyhtiönä ole myös sitoutunut noudattamaan Arvopaperimarkkinayhdistyksen Corporate Governance -sääntöjä ml. monimuotoisuus? Lisäksi suurimmat osakkeenomistajat luonnollisesti esittävät ja päättävät hallituksen ja välttäisin tällaisten kannanottojen esittämistä jos ei ole tarkkaa tietoa mitä yhtiössä edes on tapahtunut – käsitykseni mukaan sen selvittely on yhä kesken.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hyvä työnsankari, tilaa tarinakirje!

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Noudatamme Tietosuojaselosteen mukaisia periaatteita kaikessa toiminnassamme.

Suosittele Työnriemua ja osallistu arvontaan

Tahdotko ystäväsi työpaikalle työnriemua ja rikkautta? Täytä ystäväsi yhteystiedot, niin otamme häneen yhteyttä. Kun suosittelet Työnriemua, voit voittaa valmennuspaketin, johon kuuluu peräti neljä Teams-etävalmennuskertaa ilmaiseksi! Kampanja on jatkuva. Arvonta suoritetaan kaksi kertaa vuodessa tammikuussa ja heinäkuussa.

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Scroll to Top