Soita 044 948 3049 | Pyydä tarjous

Diilistä puuttuu psykologinen turvallisuus

Minulla oli kunnia haastatella upeaa Marjutia Diilikilpailuun liittyen. Marjut kertoo tässä haastattelussa, miltä tuntuu, kun joutuu Diilissä provoisoinnin, piikittelyn ja kettuilun kohteeksi eikä kukaan puutu tilanteeseen.

Miksi telkkarissa näytetään kärjistetty Niklas?

– Diilissä näkyy kärjistetty Niklas, joka ei oikeassa elämässä ole ollenkaan tuollainen. Ihmettelen, miksi tällä kaudella Diilissä tunnutaan keskittyvän konflikteihin enemmän kuin itse tehtäviin, Marjut sanoo.

Diilikausi on käynnistynyt ristiriitaisesti. Seinäjoelta ei näytetty tapahtumaa, vaan Niklaksen tiimin riitelyä. Redissä mieleen painuu kasvonsa peittänyt Niklas, joka on pettynyt tiiminvetäjän päättämättömyyteen. 

Seinäruusu ja kukkahattutäti

Niklas tylyttää Marjutia Raskonejaksossa urakalla: ”et päätä ikinä mitään, et tee mitään, jäät kaikkien varjoon, et ole saanut mitään aikaan, olet seinäruusu, sinun kuuluu lähteä”.

– Tuntuu jonkin verran siltä, että Röykkätehtävään luotiin keinotekoinen konfliktiasetelma, Marjut kuittaa.

– Miltä sinusta tuntuisi, jos sinua nimiteltäisiin seinäruusuksi ja kukkahattutädiksi? Töissä näin ei voi tehdä, mutta Diilissä kettuilua ja piikittelyä pidetään aivan normaalina. Jopa johtoryhmässä käytettiin seinäruusutermiä ja ihmettelin miksi epäasialliseen kielenkäyttöön ei puututtu, Marjut kummastelee.

Marjutin mielestä Diilistä puuttuu psykologinen turvallisuus.

– Ei tunnu ollenkaan kivalta näkyä huonossa valossa, Marjut sanoo.

Monta erilaista todellisuutta

Diilikilpailijat elävät monessa erilaisessa todellisuudessa. Tiimi antoi Marjutille Röykkäpäivän jälkeen hyvää palautetta, mutta tyrmäsi Marjutin johtajuuden haastatteluissa ja johtoryhmässä.

– Diilikilpailijat ovat hyvin erilaisia, koska ohjelman yksi tarkoitus on myös nostaa esille ääripäitä. Mukana on lempeitä ihmisjohtajia, asiajohtajia, jyriä ja yksinäisiä susia. Monelle kilpailijalle oli myös suht vaikeaa antaa johtaa itseään, Marjut sanoo. Marjut kertoo itse olleensa Diilissä vastuullinen rakentaja, joka halusi, että hänen tiiminsä onnistuu. Marjut halusi olla myös hyvänä esimerkkinä ohjelmaa katsoville nuorille.

Diili testaa paineensietokykyä

– Kilpailussa on palasia johtajilta vaadittavista taidoista, kuten paineensietokyvystä, mutta ennen kaikkea Diili on viihdettä, Marjut sanoo.

Marjut kertoo, että jos Diilissä ei tuo ääntään esille, voi tulla jyrätyksi.

– Toisaalta jos ei ole tarjota tiimille vaihtoehtoista ratkaisua on parempi hyväksyä se, mitä tiimi suunnittelee. Normaalissa elämässä tiimin mielipiteet voitaisiin ottaa paremmin huomioon. Aikapaine vaikeuttaa vuorovaikutusta. Paine, stressi ja aikarajoite johtavat välillä kilpailijoiden turhautumiseen, Marjut kertoo.

Marjut sanoo, että kaikki Diilikilpailijat haluavat onnistua.

– Jokainen osallistuja on täysillä mukana, tehtäviä tehdään korkealla intensiteetillä ja osallistujat ovat valmiita hyppäämään epämukavuusalueelle, Marjut iloitsee.

Henkilökemiat korostuivat Diilissä

Marjut meni usein kuvauspäivien jälkeen kilpailijoiden kanssa yhdessä syömään.

– Illalla kuvauksien päättymisen jälkeen ei enää kilpailtu, mutta osa kilpailijoista todennäköisesti rakensi liittoutumia, Marjut toteaa.

– Henkilökemiat korostuivat Diilissä. Kilpailijat tapasivat vasta ensimmäisenä kisapäivänä ja tekivät oletuksia toisistaan. Samojen ihmisten kanssa ei päässyt toimimaan pitkään, koska tiimit sekoitettiin jatkuvasti. Minusta tuntui, että kilpailussa syntyi joitakin klikkejä, jotka liittoutuivat eivätkä antaneet enää muille kilpalijoille mahdollisuuksia, Marjut kertoo.

Marjut kokee uskaltaneensa nostaa Diilissä esille vaikeita asioita ja antaneensa jokaiselle tiimiläiselle mahdollisuuden onnistua.

Oivallukset työelämään

Marjut aikoo ottaa erilaiset ihmiset työelämässä aiempaa paremmin huomioon.

– Ihmiset näkevät sinut eri tavalla, kuin miten sinä ajattelet heidän näkevän sinut. Diilissä pitää johtaa jämäkästi, mutta normityöelämässä voi antaa omalle tiimille enemmän vapautta ja vastuuta. Kuunteleminen, empatia ja aitous ovat minulle johtajana tärkeitä asioita, Marjut kertoo.

– Koin, että Diilissä olisi pitänyt olla normaalia kovempi ja määrätietoinen, mutta en lähde Diilin takia muuttamaan itseäni, sillä Diili ei määritä olenko hyvä johtaja, Marjut sanoo.

FAKTA

Marjut Herranen

  • Diili 2024 kilpailija
  • Luxidin asiakasvastaava
  • Yrittäjä
  • Energinen moniosaaja, joka on monessa mukana

Kuva: Saku Tiainen

Jaa kirjoitus

Ärsyttikö kirjoitus? Vai tulitko hyvälle mielelle?

Kerro juuri tätä kirjoitusta koskevista ajatuksistasi KOMMENTOI-kohdassa.
Voit myös avautua haluamastasi teemasta AVAUTUMIS-kohdassa :)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hyvä työnsankari, tilaa tarinakirje!

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Noudatamme Tietosuojaselosteen mukaisia periaatteita kaikessa toiminnassamme.

Suosittele Työnriemua ja osallistu arvontaan

Tahdotko ystäväsi työpaikalle työnriemua ja rikkautta? Täytä ystäväsi yhteystiedot, niin otamme häneen yhteyttä. Kun suosittelet Työnriemua, voit voittaa valmennuspaketin, johon kuuluu peräti neljä Teams-etävalmennuskertaa ilmaiseksi! Kampanja on jatkuva. Arvonta suoritetaan kaksi kertaa vuodessa tammikuussa ja heinäkuussa.

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Scroll to Top